En resa Frankrike runt av Anita och Arne Wahlgren

En resa Frankrike runt.

I juni gjorde vi en intressant resa i Frankrike och på grund av vädret så blev det många sevärdheter istället för sol och bad. Fast vi hann med det också några dagar.Resan ner till Frankrike gick via Danmark, där vi valde att köra över broarna istället för att ta färjan Rödby-Puttgarden. Även om man får köra 14 mil längre så blir det betydligt billigare, speciellt om man skaffat sig en bro-bizz, och man behöver inte tänka på några tider eller stå i kö.

Vi hade ett ärende i Köln och där bodde vi på en camping precis vid Rhen och härifrån var det lätt att ta sig in till centrala delarna med cykel. När vi kom in till Altstadt, gamla stadskärnan, så visade det sig att det var Kölner weinwoche. Ett helt torg var fyllt med stånd där man kunde prova vin från de olika vinproducenterna. Trevligt. Dagen efter körde vi genom Moseldalen och i Ellenz hittade vi en liten mysig camping precis vid Mosel och härifrån gick det en liten färja över till Beilstein med Burg Metternich. Det är trevligt att bo vid floder och se alla pråmar och andra båtar som går förbi. Hitills hade vi vackert väder men sedan började regnet. Efter att ha kört genom Luxemburg och Belgien stannade vi på den 5-stjärniga campingen La Croix du Vieux Pont i Berny-Rivière några mil norr om Paris. Här öste det ner och hade så gjort i flera dagar och vi fick ställa oss på en gräsplan där bil och husvagn sögs fast så när vi skulle köra på morgonen kom vi ingen vart (hade inte kopplat loss vagnen). Vi fick koppla ifrån och köra ut bilen till asfaltsvägen och därefter köra ut husvagnen med movern, tur att vi har skaffat det, och sedan gick det bra.

Nu var det Normandie som var målet. Eftersom det regnade och blåste så valde vi att inte bo ute vid havet utan stannade istället på en camping i Bayeux. Här finns den berömda Bayeuxtapeten. Tapeten tror man är gjord 1076 och är broderad på en 70 m lång linneremsa och visar normandernas erövring av England 1066. Information går att få på svenska. Vi besökte även MAHB Baron Gèrards konst- och historiska museum samt katedralen. Vi har en gång tidigare varit i Normandie runt den 6 juni som är dagen D och det är en upplevelse för under ca 14 dagar är det aktiviteter då man bl a kan se militärfordons parad, fallskärmshoppning, gamla flygplan, militärer från USA och England, både äldre och yngre, och många är klädda som på 40-talet. Ett intressant museum som vi besökte var Musee Airborne i Ste-Mere-Eglise. Här kan man även se en staty i kyrktornet som föreställer fallskärmsjägaren John Steel som fastnade här och bara kunde se på när striderna pågick under honom. Han blev senare tillfångatagen av en tysk soldat. Ste-Mere-Eglise var den första byn som blev befriad från tyskarna. Var även på Utah beach och vid Pointe du Hoc här var det branta sidor som soldaterna fick klättra uppför. Man kan dock konstatera att oavsett vilken strand man ser på så fattar man inte att någon kunde överleva. Jag har länge velat komma längst ut i Bretagne och nu har jag varit där. Den västligaste delen av Bretagne påminner mycket om Irland bl a på att husen är byggda på samma sätt, en skorsten i var ände på huset. Naturen ut mot Atlanten är karg och brant och den norra delen av kusten kallas för Den rosa kusten eller Cote Granit Rosé efter den rosafärgade stenen som kusten här har. I Carnac finns det ett stort område med megaliter, stora stenblock, varav en viktig huvudtyp är megalitgravar och de äldsta byggdes runt 4700 f. Kr. och de fortsatte att byggas fram till omkring 2900-2800 f.Kr. Här kan man åka runt med ett litet tåg och få information på svenska om både staden Carnac, havet utanför och megaliterna.

Nästa anhalt var Périgord ett område runt floderna Dordogne och Vézére. Här är det väldigt vackert och det finns mycket spännande att se så hit kommer vi att resa fler gånger. På väg hit besökte vi Martyrbyn Oradour-sur-Glane. Här skedde en massaker den 10 juni 1944 av ett tyskt SS-kompani. Alla i byn beordrades till torget för identitetskontroll och sedan delades människorna in i två grupper, en bestående av män och en av kvinnor och barn. Männen sköts ihjäl och brändes i några garage och lador medan kvinnorna och barnen fördes till kyrkan där de stängdes in, varefter kyrkan antändes. En enda kvinna lyckades fly genom ett fönster. Man har låtit denna by stå kvar precis som den var när detta hände och man kan se en symaskin, gamla bilar mm och det råder en kuslig stämning. Mycket väl värt ett besök. Läs gärna mer på Internet. I Périgord området stannade vi i fem nätter. Solade, badade (i pool) och gjorde ett par utflykter. Bl a besökte vi Grotte de Rouffignac som är en stor grotta som man kan besöka genom att åka med ett litet elektriskt tåg och se på målningar och gravyrer föreställande mammutar, noshörningar, hästar mm som gjordes för 15.000 år sedan. Man kan även se klomärken efter grottbjörnar. Häromkring är det vanligt att man bygger hus in i berget och vi besökte slottet Maison Forte de Reignac som byggdes för 700 år sedan och har renoverats försiktigt och möblerats med tidsenliga möbler och öppnades för besökare 2006. Det ligger nära en trevlig liten ort som heter Eyzies. Vi fortsatte österut och åkte bl a en liten bit på motorväg A75 som är min favorit motorväg. Har åkt den åt båda håll och den är vacker, spännande och dessutom gratis. Här finns också världens näst högsta bro vad avser höjd över marken nedanför, Viaduc de Millau. När den byggdes var den högst men idag har Kina byggt en högre. Körde över Cévennerna till en camping vid floden Céze där vi stannade några nätter och tog det lugnt. Här har vi varit tidigare och även här finns mycket att se på t ex Pont d´Arc och floden L´Ardeches kanjon.

Nu skulle det börja regna igen och det skulle komma stora mängder så vi packade ihop och började vår resa hemåt. Först skulle vi dock till en vinproducent som tillverkar ett vin som jag fått på en tillställning och som jag tyckte var så gott att det kunde vara värt att göra ett besök hos. GPSn var inte riktigt med så vi hamnade på en liten smal grusväg och en bonde som kom körande hade ingen aning om var vinproducenten fanns. Vi fick vända och leta reda på en camping där vi kunde ställa av husvagnen och sedan tog vi bilen till Gigondas där vi frågade på turistbyrån och fick förklarat vägen. Utanför Grenoble bodde vi på en camping precis bredvid en flod där vattenståndet var väldigt högt och på natten ösregnade det, kom 50 mm, så vi var tvungna att gå ut och se om vattnet steg. Man visste ju inte om det regnade ännu mer längre upp och vi hade ju hört om översvämningarna som varit.

I Mulhouse finns det ett bilmuseum som vi tänkt besöka i ca 25 år men det har aldrig blivit av innan nu. Det var verkligen sevärt med bilar från när de började byggas och fram till 60-talet. Dessutom gamla rally och formel-1 bilar och flera Bugatti. I Tyskland hittade vi en camping i en mysig stad som heter Tübingen. Vi tycker om när campingar ligger centralt och med cyklarna tog det 5 minuter in till centrum med alla gamla fina hus. Här intog vi varsin wienerschnitzel för det är ett måste på varje resa söderut. Sedan har vi en favorit camping som vi besökt hur många gånger som helst sedan 1985. Den ligger ca 3 mil norr om Hannover, heter Aller-Leine-Tal Camping och ägs idag av ett holländskt par. För att komma till den måste man köra av vid Raststätte Allertal och sedan ta till vänster. Campingen ligger väldigt bra till när man bara skall ha någonstans att sova och man kan även äta en enklare middag.

Som kuriosa kan jag berätta att vi 1985 betalade 75:- för tält och fyra personer och idag betalar vi 185:- för husvagn, el och två personer, var ju dyrt 1985.

Efter 700 mil var vi hemma igen med många härliga minnen. Sitter nu och ser på Tour de France och det är inte utan att man längtar tillbaka för Frankrike är ett fantastiskt land att semestra i, det har allt. Alplandskap, Medelhavs- och Atlantkust, stora städer, intressant inland och massor av historiska minnesmärken och man behöver inte kunna franska. Idag talar väldigt många engelska och kan man bara hälsa på franska så går det bra med teckenspråket. Man behöver inte vara rädd för att inte hitta någon camping för det finns välskötta campingar överallt. Den billigaste vi bodde på betalade vi lite över hundralappen för och då ingick både el och dusch, den var enkel men ren och fin.

Så har ni inte rest runt i Frankrike så rekommenderar jag det verkligen.

Anita och Arne Wahlgren