Vår drömresa

Vi är relativt nya bland husvagnsfolket. Vi var trogna tältmänniskor och tillhör dom som inte stannar länge på samma plats men ibland när det ösregnade tittade man lite avundsjukt på de som hade ”tak” över huvudet och slapp resa tält i detta väder J.

Så vi bestämde oss för att testa och för tre år sedan köptes en gammal husvagn från 1979. Detta blev en alldeles utmärkt ”lärovagn”. Billig, liten och lätt så den hade vi två somrar där vi lärde oss ganska mycket av det som man inte ska göra och då kunde vi bytta upp oss till en nyare husvagn. Så nu kuskar vi runt med en Knaus från 1997 och tycker att det är toppen och längtar verkligen till att vi får lite värme och kan dra iväg.

Gotland har varit ett drömresmål länge men kostnaden för att ta sig dit är i princip större än att åka ner till kontinenten så när vi såg att Gotlandsbåten skulle starta billiga resor förra sommaren och vi hade en vecka ledig i början av juni slog vi till. Gissa vår förvåning när vi såg att priset var under 800.- för bil och husvagn tur och retur. Vi var säkra på att få information om att något fel hade begåtts men det kom aldrig. Vi bor i Göteborg så vi bokade camping i Västervik en natt och resten på Gotland. Lysingsbadet i Västervik verkar otroligt bra men när vi var där så det var inte mycket öppet på själva campingen men dit kommer vi att åka igen när hela utbudet är i gång.

Så äntligen var vi på väg till den plats som har varit drömmen i flera år, fortfarande osäkra om priset var rätt och det var lite pirrigt vid incheckningen men allt stämde. Vi kom till drömresmålet och det uppfyllde alla våra förväntningar. Denna ö har så mycket att erbjuda i form av så väl sevärdheter, konst, natur, den magnifika solnedgången, mat, ja allt som vi hade hoppas på och lite till.

Vi bodde på Visby Strandby och tog bilen dit vi skulle. Klart att vi tittade på många av väl bevarade ruiner/fornlämningar, Almedalen, Lummelundagrottorna, Fårö med alla sina Raukar, Roma kloster, Hoburgsgubben, Pensionat Grå Gåsen (där ”Så mycket bättre” spelas in, inspelningarna för 2016 började dagen efter att vi lämnade ön) med mera. Eftersom vi är från Island var det väldigt intressant att se alla välbevarade gamla fiskelägen och lite extra var både Djupvik och Kovik då frun i sällskapet är född på nordvästra Island i just Djúpavík och hennes mamma är född i ett annat gammalt fiskeläge kort därifrån som heter Kúvík (uttalas Kovik). Mycket av det vi upplevde på Gotland kände vi igen från Island, med folksagor, tron på det övernaturliga och just att livet bland sjöfolket är bräckligt och tänket havet ger och havet tar.

Vi kan varmt rekommendera Gotland som resmål och dit ska vi igen även om det inte blir i år.

Hoppas att någon njuter av denna läsning och vi önskar er en trevlig campingsommar.

Birna Ágústsdóttir och Julius Sigmundsson